Cabernet Sauvignon (czerwone)

  • Opublikowano 27 kwietnia 2015 o godz. 09:17

To najbardziej znany, czerwony  szczep winny na świecie. Uważa się go za czerwony odpowiednik Chardonnay i nazywa często królem czerwonych winorośli. Wytwarzane z niego klasyczne francuskie wino rozwija swój bukiet w czasie starzenia się, nadaje się zatem idealnie do leżakowania, zwłaszcza w dębowych beczkach. Cabernet tłoczone z winorośli uprawianych w chłodnym klimacie jest dość ciężkie, o bukiecie przypominających czerwoną porzeczkę z nutami tabaki i zielonego pieprzu, natomiast ciepły klimat czyni wino to łagodniejsze, o bukiecie dojrzałej, czarnej porzeczki. Najczęściej serwuje się je do jagnięciny, ale pasuje świetnie również do innych rodzajów mięs – wołowiny, dziczyzny czy królika

za pomocą TOP 7 najlepszych rodzajów win świata | Top Ciekawostki Ze Świata – Poznaj Wszystko Co Najciekawsze w Każdej Dziedzinie.

Zostaw odpowiedź